Det blev sommar 2011

och Bosse var lika förvånad som vi andra över det




Vi piffade balkongen på Holma. Sen satt vi där och drack
mojitos, när vi inte softade i pridepannbandet.



Magnus och jag såg Skåne från bilen



Bosse blev en bebis i Bulltoftaparken. Mamma Titti kom på besök
och Bosse åkte till Skånes djurpark




Jag och Magnus gick på Sistans releasefest på Kulturbolaget. En galen kväll




Magnus fick en virkad Nosferatu som han tog med till
belgiska festivalen Graspop




Bosse fick en....eh....giraff




Jag sov tills jag blev skelögd



Sen åkte jag till Sjöbo och jobbade


Ibland jobbade jag i Malmö också. Det var softa dagar



Bosse och jag var kulturella i Pildammsparken när vi
inte åkte till havet


Bosse och jag roadtrippade till Göteborg...


...där vi hängde gäng med bästa favoriten, Kat och så John


Lilla familjen på Liseberg


Vi hade conversefest hos Ida i Borås



Magnus och jag tog en dag i Tyskland


Och fick besök av Carro och Lasse


Vi såg Kapten Röd på Babel


Och NOFX på Stortorget



En dag när jag öppnade datorn fick jag ett analogt kärleksmeddelande från en fin en


Och sen blev det höst



I drömmarnas trädgård

Befinner mig hemma hos Ida i Borås igen. När jag lämnade över ansvaret till T i förmiddags och gick längs korridoren för att komma ut till bilen, då vinglade jag från ena sidan till den andra. Oförmögen att gå rakt. Känslan av fylla har hängt med hela dagen och trots att jag borde ägnat min ensamma eftermiddag åt powernapping så var jag vaken, fastnade i en ny stickning. Den är nu avslutad, så nåt gott kom det väl ur vakenheten. Nåväl, det här är ingen sömnblogg även om sömn är ett av mina stora glädjeämnen i livet.

Imorgon ska jag hem till Kat och Lilla Favoriten. Kat har skickat frestande sms om kladdkaka hela kvällen, om det nu skulle råka vara så att sällskapet inte räcker som incitament. Vilket det såklart gör. Längtar ihjäl mig!

Och så längtar jag mig halvt fördärvad efter Lina också. Mellan varven går jag runt och är sådär peppad som jag annars bara blir i ett kalmarkök. Jag tror att jag måste åka till Småland snart. Om nu Lina orkar med mig, vill säga. Jag har en tendens att vara peppad så det räcker för alla i rummet.

Nu sova.

Bufuckinghu

Okej, hela första dygnet på jobbet här i Göteborg avklarat och runt lunchtid blev jag sucker punched. Någon slags uppercut-variant rakt på näsan. Utöver det har jag förmodligen en monstruös träningsvärk att vänta imorgon. Men vad gör det, som vi brukar säga här.

Imorgon är sista hela dygnet, sen jobbar jag en smula på lördag och sen är det två lediga dagar. Då ska jag träffa the apple of my eye, Kat. Och vila ut mig hemma hos Ida. Och kanske ta de sedvanliga romantiska bilturerna i regn med John. Och tänk om en viss skånsk stad och en viss småländsk stad magiskt kunde flyta samman med Göteborg, då kunde jag träffat hela eliten. Men med en gnutta tur får jag träffa en hög med bra människor veckan efter nästa, då halvtidspaus hemma i Skåne står på schemat.

Tjo och tjim.

Ett dygn

avklarat i Borås. Imorgon åker jag till Göteborg och jobbar hela vägen till lördag. Lite spänd, lite nervös, lite förväntansfull och mycket helglängtande ;)

Dagen har tillbringats i Idas extreeemstora soffa tillsammans med fyra garnnystan och ett projekt långt över min kunskapsnivå. Men det får ju tiden att gå.

Lina: Nu har jag ett jättestort blåmärke på baksidan av samma ben som har ett jätteblåmärke på framsidan. Och stoltheten är det ju si och så med förstås :)

Good Lord

Gissa vem som lät röven ta sig en premiärtur ner för branta trappan precis innan hon skulle åka till Göteborg.
Med systemkameran i ena näven och datorn i den andra, succé!

Det var

det.

Flamin Nora!

Jisses vilken s k i t d a g! Den började vid fem, fortsatte med att jag kom till jobbet tio minuter för tidigt och slutade med att jag kom hem en timme efter att jag egentligen slutade. Däremellan har vi bara bråkat, jobbet och jag. Vi är inte att leka med när vi har en dålig dag och det blir ju inte direkt bättre när båda har en dålig dag samtidigt. Innan har jag fått massa beröm för mitt tålamod och lugn (ha ha), men det lär nog inte hända efter idag. Kanske var det ett smart drag av dem att nästan uteslutande ge mig kvällspass. Nåväl, även dåliga dagar tar slut till slut och min tar slut när det här inlägget tar slut. Och inlägget tar slut med en bild på min fina fina uggla.



Fast först måste jag ju berätta om dagens enda positiva inslag; Pija Lindenbaum har skrivit ny barnbok hurra hurra! Gittan gömmer bort sej. Och som den språkpolis jag är så vill jag bara klargöra att ordet "sej" i det här fallet används som ett reflexivt pronomen, såvitt jag vet handlar boken på intet sätt om fiskar. Ohyggligt fult med mej, dej och sej. Om jag får säga vad jag tycker. Och det är ju min blogg så det får jag ju. Och jag får börja hur många meningar jag vill med "och", hör du det Stina Nilsson!

Åh nej

Dumma dumma Lina som lägger ut listor och sätter griller i huvudet på mig. Ska jag nu ännu en gång göra en ripoff och publicera en egen lista eller ska jag vara stark och stå emot...

Annars hemmafruar jag mig idag också, i väntan på att få gå till jobbet.



Försöker snabbtorka nytvättade strumpbyxor. Det finns något mormorsaktigt över strumpbyxor på tork. Men min mormors strumpbyxor var nog inte cerise och orange, har jag en känsla av.
Fönsterbrädan i mitt sovrum är en tragisk syn. En kamera och två objektiv från 70-talet, tidigare ägda av Magnus pappa och min farmor. En pelargon som vägrar ge upp för vintern. Hälften vissnar mer och mer medan den andra hälften blommar om en gång i veckan. Samt en uggla i gjutjärn, bland det finaste jag äger.

Jävlar och förbannade helvete

En sån där natt.
På lördag hålls en minneskonsert för Patrick. Hans båda band spelar en sista gång som en hyllning och sen ska de splittras. Det har pratats om den här spelningen ända sen minnesstunden i mars. Det har alltid varit självklart att jag skulle gå, men nu när det närmar sig kommer det en liten gnagande ångest också. Nästan 120 personer har anmält att de kommer, fler än så förväntas dyka upp. Alla de där människorna som på så många olika sätt har en koppling till Patrick. Det var fruktansvärt och helvetiskt överjävligt tungt att vara på minnesstunden, så många människor med ett sånt stort tomrum.


Nyss lades den här videon upp i Patricks minnesgrupp. Och så kom den sköljande igen. Sorgen. Sådär oväntat som den kom i februari och i mars och i april och maj och juni, juli, augusti, september, oktober.



Det börjar bli vinter igen. Vinter som det var när Patrick dog. Det kan låta knäppt och destruktivt och jävligt konstigt, men vinter känns tryggt. Sommar, värme och påklistrad glädje känns främmande.
Mitt i det som är så tungt att det inte går att andas så tänker jag på det där

Att en vän till Patrick ristade in titeln på en av Patricks låtar, Vi är inte förlorade, på en bergsvägg i en ravin i en nationalpark i Kenya

Att någon tände ett ljus för honom i en kyrka i Kroatien

Att våra gemensamma vänner just nu spelar Patricks musik i Himalaya

Jag drömde om Patrick natten till idag. Patte och Håkan och jag och livet och levande.
Och när jag känner att mina ord aldrig kan räcka till för att beskriva för er som aldrig träffade Patrick hur han var, så finns det nån slags tröst i det där. Som de som kan skriva skrev;

Du är med oss överallt. Överallt och hela tiden, i allt vi gör.


Hemmafruar

Har ett par lediga dagar framför mig. Det är tänkt som vila inför resan och jag tror att det behövs. Har blivit lite för många sjukdagar på sistone och jag var riktigt trött när jag kom hem efter jobbet igår.
Så idag har jag softat hemmafrustyle. Lämnade Bosse på förskolan i morse. Sen stickade jag klart gårdagens projekt innan jag åkte till biblioteket och hämtade ut mina beställda böcker. Ett gäng barnböcker och så Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 som jag lämnade över till Bosses förskolepersonal när jag hämtade henne.
Eftermiddagen gick åt till brödbak. Fint med assistans.







Bosse sitter på sin tripptrappstol modell äldre som jag blocketfyndade precis innan vi flyttade. Hela köket är ett enda mischmasch av gamla möbler. Bosses gammelmormors bord, min pappas gamla pinnsoffa och pinnstolarna som min mamma hade i sin första egna lägenhet. Men jag gillart.

Hemma igen

Smålandsvistelsen var kort, men fin. Som alltid när vi har varit hos Magnus familj avslutade vi med ett besök på kyrkogården.






Buhuhu

Jag var sjuk förra helgen och några dagar till. Det var en vanlig förkylning men med den måttligt roliga twisten att jag blev klantig. Jag snubblade över allting och slog mig på alla möjliga och omöjliga grejer.

Bland annat ramlade jag ner för en stentrappa och slog ett hål i armbågen



Det var värre än det ser ut. Sen slog jag i benet på nånting annat och fick ett rekordstort blåmärke, bara det är ju värt att nämna.



Nu är jag frisk från förkylningen, men lyckades istället sträcka en ryggmuskel igår så nu är jag sjukskriven igen. Börjar nästan bli löjligt det här.
Så jag lämnar Skåne för en blixtvisit i Småland och ser om det hjälper.
Hej!

Feministiskt initiativ

I onsdags var jag på föräldramöte, som ni säkert känner till vid det här laget.
Mötet började med att personalgruppen gick igenom de dagliga rutinerna och berättade om aktiviteter och utflykter som kommer nu under tiden fram till årsskiftet. Jag satt i ett hörn och lyssnade, listan över frågor jag skulle vilja ställa växte till sig. Men nu är det ju en gång så att jag lider av obotlig scenskräck. Jag får tunghäfta och andra talproblem när jag ska prata inför en grupp på bara fem personer. Men jag satte det där åt sidan och ställde mina frågor i alla fall. Säkert mest för att jag kände att intresset för svaren vägde tyngre än obehaget i att ha all uppmärksamhet från 20 personer.

Så jag frågade hur de arbetar med genus. Den tystaste och blygaste av pedagogerna tog ordet direkt, efter en blick på de andra i personalen. En blick som enligt Magnus betydde ungefär "där ser ni, det är inte bara jag som tycker att vi ska arbeta mer med genus". Hon förklarade att de försöker arbeta könsneutralt i tilltalet till barnen, att inte göra skillnad på vad barnen kan eller är intresserade av.
Jag frågade vidare om det de kallar "fri lek" och som är en stor del av deras dagliga verksamhet. Jag frågade hur de definierar fri lek, om den är helt fri eller om personalen är med och uppmuntrar alla barn att prova på olika roller och leka med olika saker. En av de två pedagogerna som pratar mest svarade att de låter barnen leka med det de är intresserade av, men att de delar upp barnen i olika rum (för olika aktiviteter) beroende på hur de är. Tex så är inte de vildaste barnen med i rummet där de pusslar eller leker med montessorispecifika läromedel. Men att de aldrig gör skillnad på könen när det gäller leken.
Jag började känna mig som en av de där "jobbiga föräldrarna", men körde på ändå. Jag frågade varför de har bestämt att det alltid är två av de äldsta flickorna i barngruppen som får vara lucia när de lussar på förskolan. Om det nu är så att de arbetar "könsneutralt" och ska motverka traditionella könsroller, varför har de i så fall inte större frivillighet i till exempel fallet med lucia. Får inte alla som vill vara lucia?
Återigen svarade de två som pratar mest. Först blev de helt tysta, sen sa de att jo det har jag ju rätt i. Det har de inte tänkt på. "Men vi har faktiskt haft en kille som var lucia en gång!". Sen sa ena pedagogen nåt som jag inte tänkte på förrän efteråt, men som jag annars hade ifrågasatt. "Det handlar ju också om hur många lucior man kan ha, vi kan ju inte ha hur många som helst".
Det sista förstår jag inte alls. Det handlar om barn mellan ett och fem år. Varför ska man lägga in tävlingsmoment i så låg ålder? Varför ska barnen lära sig att bara vissa kan få vara lucia? Hela grejen med att det är den sötaste, den blondaste eller den med längst hår som blir framröstad som lucia kommer ju förr eller senare ändå. Varför kan inte barnen få vara barn utan krav på prestation i helt meningslösa saker. Vad spelar det för roll om det är 20 ungar som vill vara lucia eller 20 ungar som vill vara pepparkakor eller tomtar eller stjärngossar?

Hur som helst, efter mötet så visade en av pedagogerna deras "genusmedvetna barnlitteratur".
Pedagogen pratade vidare om mina tidigare frågor, kanske var det lättare utan alla de andra föräldrarna. Han sa att det är svårt att arbeta med genus, att mycket av det faktiskt är föräldrarnas ansvar. Jag höll inte med om det. Han pratade om att det är svårt när föräldrarna lever i andra kulturer och att de som förskola i det läget måste vara konservativa i en del av sitt arbete. Jag höll inte med om det heller, jag menar istället att förskolan måste vara en motpol till det som barnen eventuellt får höra hemma, särskilt när de enligt lagen ska arbeta med genusfrågor och genus är en del av Lpfö. Han ändrade sig och tyckte att jag hade rätt i det och berättade att de en gång haft två bröder som hela dagarna gick runt och dikterade för de andra barnen vad som var kill- respektive tjejgrejer och att personalen till slut fått ta ett samtal med föräldrarna.

Böckerna han visade hade jag inte nån koll på sen tidigare, så jag bad att få låna hem dem över natten.
Den ena heter Lia för en dag och om man vänder boken åt andra hållet så heter den Leo för en dag.
Den handlar om tvillingparet Leo och Lia, vars föräldrar bestämmer att Leo är stor och stark och därför ska hjälpa pappa att måla båten. Lia å andra sidan ska vara hemma och hjälpa mamma att baka bullar. Men Leo vill baka och Lia vill måla. Så barnen byter helt enkelt identitet för en dag. Nu höll jag på att kräkas över den här boken, så jag läste bara den delen där Leo blev Lia.
Leo vaknar upp i ett rum fullt med hjärtan och rosa. När han skulle ta på sig hennes kläder så kastade han bort kjolen för där gick gränsen. Sen hade han en svår dag i skolan, han kunde ju inte skriva lika fint som Lia och vad skulle han svara när Lias kompisar viskade om att frysa ut en annan tjejkompis för att hon hade köpt likadana skor. Han tittade längtansfullt på sina killkompisar som brottades i ett annat hörn av skolgården. And on it goes...
I slutet byter de tillbaka och då förstår föräldrarna att Lia kan måla båten och Leo kan baka bullar, så dagen efter är det Lia och mamma som får måla och Leo och pappa som får baka. För gud förbjude att Leo skulle umgås med mamma och Lia med pappa.
Den andra boken heter Tilda - hallonsaft och tjejkraft. Hm....ja. Magnus började läsa den direkt när vi kom hem och han höll på att kasta den ifrån sig efter en sida. "Fy fan vilken skitbok, det här är ju så långt ifrån genusmedvetenhet man kan komma".
Även den här boken handlar om stökiga grabbar och prinsessflickor. Hur killarna hela tiden förstör för flickorna och hur flickorna klär ut sig till älvor och får magisk kraft. Så vansinnigt bakåtsträvande.

Jag lämnade tillbaka böckerna morgonen efter. Genuspedagogen kom nästan springande när hon såg att det var vi som kom. Hon frågade vad jag tyckte om böckerna. Jag svarade att jag inte tyckte om dem. Hon gillar dem inte heller och pratade en stund om vad läroplanen säger och hur böckerna är. Till sist kom vi överens om att jag ska låna hem några bättre böcker från biblioteket som förskolan sen ska få låna och läsa istället.

Det som egentligen triggade mig redan på vägen till mötet var att Bosse en morgon nu i veckan tog på sig sina kläder själv och sen klappade sig själv på magen och sa "duktig tjej". Två ord som vi i princip aldrig använder och som med största sannolikhet kommer från förskolan.
Det kan låta jävligt löjligt, men det kändes riktigt bra när jag gick hem efter mötet. Dels var det en personlig seger för mig att fixa att prata inför en okänd grupp och dessutom inta en kritisk hållning, dels ser jag det som en seger för Bosse och de andra barnen som kanske kan få lite friare "fri lek" på förskolan.

Jag har Kats och mina otaliga diskussioner samt genusgruppen Varför apor inte bär rosa klänning att tacka för peppet.
Jag pratade med mamma efter mötet och jag tror att hon kommer bli grymmaste genusmormor när den dagen (eventuellt) kommer.
Yay!

A walk in the park

Vi tog sovmorgon allihop (halleluja!) i morse. När vi hade softat oss igenom frukosten begav vi oss ut på en liten promenad.
Vi hamnade på Ribban, där vi fick vårkänslor.








Vi kände oss lite som familjen Dingle i våra gröna jackor.



Sen började Bosse spexa, så vi gick till småbåtshamnen där det nästan var sommar.



Efter två timmar var vi tillbaka i stan och där var det höst.




Intet nytt på sydfronten

Jobb i måndags, ledig igår och jobb igen idag. Mer än så händer inte här just nu.
Men om man ändå vill bryta ner det lite mer, så är jag sjuk. Igen. Det är typ tredje gången på lika många månader. Jag blir förkyld max en gång om året annars. Får väl skylla på Bosse som med största sannolikhet drar hem en ny uppsättning förskolevirus.
Utöver det är det vårt vanliga gamla skit med folk som gapar och skriker om mycket, men när personen väl får som den vill så behagar den inte dyka upp alls. Och så får vi mejl ibland där en annan person målar upp sin bild av personen som vrålar och den bilden är lätt oroväckande.
Nog sagt om detta.

Imorgon vill jobbet att jag ska vara hemma, men eftersom vi ännu inte lyckats hitta någon vikarie så får vi väl se hur det blir med den saken. Jaha nähä. Men god natt då!

Style by Bosse

Bosselini fixade ihop nån slags vintrig rastastil i morse när vi åkte till förskolan.



Igår slappade vi med promenad runt Limhamn och lite lekparkslek.






Jag fick också vara med och köra tåget woho!


Sen åkte jag till Lund på lite jobb (med betoning på lite). Kom hem igen vid tio, trött som ett as av någon underlig anledning.
Bosse skulle åkt till morsan igår eftermiddag, men det blev inte av. Så i morse fick jag snällt kliva upp ur min varma säng redan vid halv åtta för att ta hand om Bosse så Magnus kunde komma till jobbet i tid. Riktigt segt, så nu ska jag nog ta mig en pre-lunchlur så jag är pigg när det är min tur att åka till jobbet sen.


Ida var här!

Tillsammans med Mattias. I fredags kom de ut till oss i Limhamn och fick en guidad tur av nya boendet.
Igår var Magnus på jobbet, så vi andra åkte till Helsingborg och turade en stund.






Vi lämnade Helsingør i dimman.
Bosse höll sig långt borta från Mattias ända tills de fann att de hade gemensamma intressen...



När vi tröttnade på sjögung tog vi oss ut till Berga och avslutade dagen inne på Busfabriken. Jäklar vad trött jag var när vi åkte därifrån. Bosse var överallt och ingenstans och det var bara för mig och Mattias att försöka hänga med. Vi klättrade uppför repstegar, kröp genom plaströr, hoppade över hinder och åkte rutschkana. Men kul hade vi nog, alla tre. Ida hade ont i fötterna så hon fick passa alla grejer.
I morse åkte de hem, men snart är det ju min tur att åka till Borås.