Plötsligt

känns allting lite mindre meningsfullt.
Åkte hem till min bror igår kväll. Satt med honom och Elias i ett par timmar och pratade, det var skönt att få prata med dem, att kunna dela alla känslor med andra.
Bestämde mig för att åka till skolan idag och delta i ett seminarium som skulle blivit så bra, så fullt av humor och glädje. Jag kände mig kontrollerad på vägen dit, trodde att jag klarade av det. Brast när jag fick första kramen av min grupp. Vi grät tillsammans och pratade om det som har hänt. Emma har tagit det hårt, det märktes.
Vi redovisade inte vårt arbete, det hade känts helt fel.

Tack för de fina sms:en och samtalen jag fick igår, jag uppskattar det otroligt mycket. Och för dem som också har det svårt i allt det här, så är det bara att höra av sig. När som helst, hur som helst.
/J

Helgen

hemma var bra, hann träffa fina människor. Men för en stund sen tog allt en vändning rakt åt helvete och jag kommer ligga lågt ett tag fram över. Vill ni höra av er så skulle jag uppskatta det.
/J

Torsdag!

Och stressen är påtaglig!
Satt uppe till halv tre inatt och fixade bilder till vår power point-presentation. Jag jobbar bäst på nätterna, annars kunde man ju tänka sig att det vore smartare att utnyttja den helt lediga dagen igår. Fast det gjorde jag faktiskt också, jag virkade färdigt den rosa mössan. Jag fick dock börja om från scratch, det var inte peppande.



Det känns som att det är nåt allvarligt fel på kalibreringen här. Bilden blir jättemörk och konstig på min skärm, men det är alltså cerise som gäller fortfarande om det nu blir mörkt hos alla andra också. Och ja, mössan ska se ut så :)

Stress var det, ja. Jag lämnade Bosse på förskolan idag vid åtta. Tänkte att jag gjort mig förtjänt av en sjätte timmes sömn när jag kom hem, men efter 20 minuter kröp det i hela kroppen och här är jag nu.
Har fyra bilder kvar att fixa (det var inte så lätt som jag trodde, tråkigt nog). Om någon har förslag på bilder som kan representera

"bros before hoes"
"kille med en jävla kuk"
samt "En man, en uppgift"

så ge mig dem pronto!
Jag ska för övrigt bli organisatör i mitt nästa liv. Med hjälp av 384 samtal till samma 3 personer under en timmes tid lyckades jag boka in ett intervjuobjekt och två intervjuare för möte en timme senare förra veckan. Den här veckan har jag roat mig med att samla ihop ett gött gäng bestående av 1 modell, 1 make up-artist och 2 fotografer till lördagens fotografering. Med hjälp av dear old Adam har vi nu tillgång till 1 fotostudio och 1 Canon EOS 1D Mark III. Det blir fläskigt!
Och det bästa av allt är att jag får överdrivet mycket kredd av min för att jag organiserade intervjun, sånt är man ju inte bortskämd med sen tidigare ;)
Om man skulle försöka googla och packa lite nu kanske...

Blä

Sjuk. Igen. Jävla skitförkylningar! Och dessutom jävla skitväder! 12 minusgrader i morse.
Har suttit på biblioteket i sex timmar tillsammans med gruppen idag. Fick mycket gjort och det känns skönt. Jag ska layouta lite under morgondagen och sen får det vara klart.
Tråkigt nog har jag ingen motivation att plugga till hemtentan när jag kommer hem sen, hade behövt det. Istället påbörjar jag fler projekt än jag orkar slutföra. Ungefär såhär ser det ut just nu



Jag köpte bambugarn på en utförsäljning i lördags och på nåt sätt hamnade jag på Fröken Garn idag och köpte två nystan till. Dagens inköp ska bli en cerise mössa som på bilden ovan ser ut som ett lila pannband (i alla fall på den här datorn). Det kan bli bra om jag har tur.

Imorgon ska kjag slappa riktigt hårt här hemma och njuta av att vara ensam! Ska som sagt layouta lite för skolgrejer, men sen har jag resten av dagen på mig att färdigställa något virkverk. Bosse var med mig på gruppmötet igår och hon vägrade ta av sig mössan jag virkade till henne, det är väl ett ganska bra betyg ändå? Hon såg ganska streetkreddig ut.

Nu borde man kanske tänka på refrängen, det är ju en dag imorgon också. Och man kan ju alltid hoppas på att man lyckas sova bort den värsta förkylningen.
På torsdag drar vi till Småland igen, woo!
/J


Tillbaka

Vad tusan hände?? Jo, det är tråkigt när datorn går sönder...(?)

Händer inte så mycket i Malmö @ the moment, försöker överleva den otroligt isiga snålblåsten som nästan blåser omkull folk varje dag. Och så försöker jag upprätthålla någon slags god studiemoral. Oklart hur det går.

Efter att ha hämtat alla mina garner hos pappa förra helgen har jag nu gett mig på att försöka lära mig virka igen.
Freestylade fram en mössa och ett par vantar till Bosse häromdagen. Inte på något sätt perfekta, men över förväntan i förhållande till min kunskapsnivå.



Sitter vid en PC utan PS, så jag kan inte göra ett skit med bilderna (lägg gärna märke till min frustration). Dessutom verkade mobilkameran ogilla den röda färgen på vanten eftersom allt smetades ut.
Kat: jag gjorde en till vante igår kväll och du hade rätt, de blev inte identiska- Men tillräckligt lika för att olikheten inte ska synas när hon har dem på sig :)

Well well, imorgon kommer Bosse tillbaka en hel dag för tidigt, sen ska jag träffa Johanna och sen ska jag på nåt sätt försöka uthärda fyra helt lediga dagar (förutom två gruppmöten, but still) innan vi drar till Småland igen. Great!
/J

Buhu

Min dator är sönder. Hur ska jag klara mig utan den i kanske ända upp till 3 veckor?

Annars är det bra. Efter en kaosartad timme gjorde vi vår vetenskapliga mansintervju igår med en vän till mig. Blev ordentligt jävla svinbra. Verkade som att intervjuarna Emma och Christin också var väldigt nöjda, så det känns bra.
Idag är jag "ledig". Ska försöka ta mig igenom all kurslitteratur till fredagens seminarium, jobba på uppgiften till samma dag, söka ett par sommarjobb till och följa upp dem jag redan sökt. När jag tänker på det vill jag bara gå och lägga mig igen.

Igår fyllde världens bästa Lina 25 år. Hoppas din dag var bra!

/J

Man kan väl stå ut

med vardagen när man får såhär fin post



Det var våra förstoringar som faktiskt blev ganska bra.
Magnus och lillgrisen är hemma idag och medan Bosse sov försökte Magnus vara kreativ.



Vilket fokus han hade. När han tröttnade på virkandet övergick han till att sticka, svor lite och gav upp.
Snart ska vi försöka ta oss ut och köpa ramar till bilderna. Ska bli riktigt kul att se hur fotoväggen blir sen!
Den gångna helgen resulterade i ännu fler fina foton, så vi får nog lägga en beställning till snart.

Annars är jag mest trött idag. Idag också. Men det blir nog bra. Ska ge mig i kast med Vad är queer? någon gång under dagen så jag är förberedd inför imorgon.
Tjipp!

Back in town

efter en helg i Småland. Vi åkte från våren i Malmö tillbaka till vargavintern. Men det var så fint, så lugnt och så rackarns skönt. Med undantag för en viktig mejlkoll för kursens räkning så har jag varit helt internetlös sen vi kom dit. Jag borde helt klart vara internetlös oftare!

Bosse har varit som en kalv på grönbete tillsammans med kusinen, som vi i sann Bullerby-anda hädanefter kan kalla Lasse.



De sprang runt, åkte pulka och kälke, gungade. Bosse fick åka spark för första gången



Sen kollade vi på hönsen, som visade sig vara en höna utan namn och en tupp som jag tror att Lasse kallade Gustav.



Magnus promotade min smartness för sin pappa som genast ville sätta den på prov genom att fråga mig om Nepals huvudstad. Det vet väl alla att det är Katmandu ;) Men jag kanske lyckades imponera lite på honom då och då.
Vi promenerade också och testade om min systemkamera höll för kylan.



I morse åkte vi från Magnus fina storfamilj till min lilla. Det var så jävla vackert på vägen dit. Träden var helt täckta med is.




Det blev ett kort besök hos min pappa och sen lunch/middag hos mamma som underhöll Bosse medan jag och Magnus svängde ihop maten. Jag tror att Bosse lyckades charma in sig väldigt bra där!

Mätta och belåtna körde vi sen hem till Malmö. Eller jag körde, Bosse sov och Magnus testade min kamera



Just nu känns det lite halvtråkigt att vara här igen, men vi åker tillbaka upp igen om två veckor och så länge kan vi väl stå ut med lägenhetstristess.
Nästa gång blir det dock ingen lugn och ro för min del. Jag ska försöka tajma in en fika med tjockis-Josse innan hon klämmer ut bebisen, en dejt med Lina och en fotografering med Louice och Adam. Det blir tajt, det!

Nu skulle man nog kanske kunna sova en stund, så man orkar packa upp allt imorgon.
/J

10 februari 2011

Booyah! Smekmånadsfasen är nu definitivt över för världens bästa genusgrupp.
För en gångs skull var jag inte trött, utan snarare på ganska friskt humör när jag äntrade Orkanen klockan ett i eftermiddags. Men det skulle strax ändras.
För det första: jag gillar dem allihop, mer eller mindre.
Men för en jobbig människa en av dem är! Så fort det blir tyst i en sekund så börjar hon prata. Och hon argumenterar enligt den klassiska negerbollsretoriken; "men jag menar ju inget illa när jag säger så", oavsett vad det gäller.
Sjukt tröttsamt och jag hade ett långt tal förra veckan om det problematiska med att tänka så, men det verkar inte ha gått in.
Idag sa hon flera gånger "jag vet ju inte om man vågar fråga nåt längre, folk kan ju ta illa upp för vad som helst".
Håhåjaja, jag har gett upp. Och det verkar som att två av de andra i gruppen också har resignerat, de bara tittade på henne med stora ögon idag när hon höll låda.

Veckans uppgift är att göra en kvalitativ intervju med en man om maskulinitet. Texten med info om hur uppgiften ska genomföras är så luddig så det liknar ingenting. Elin påpekade detta flera gånger, jag höll med. NN svarade varje gång "men kan vi inte bara strunta i alla vetenskapliga regler, vi kan väl göra något roligt av den här uppgiften?!", "kan vi inte bara ha roligt när vi gör det här?". Klart att man vill att det ska vara roligt, men att 5 vuxna människor sitter i en halvtimme och försöker tolka texten på ett A4-papper utan att lyckas är inte min definition av att ha roligt. Men vi är ju alla olika...

Det var skönt att komma hem sen! Magnus hade fått sluta tidigare och mötte mig vid bussen och så hämtade vi Bosse tillsammans sen.
Såhär har hon och jag tillbringat kvällen



Skitungen ligger bara och myser hos mig när hon vill låna min iPhone. Jag funderar på att sluta låna ut den till henne. De senaste två gångerna har hon lyckats radera hela senast uppringda-listan samt tagit bort Magnus nummer från Favoriter och istället lagt in Linas. Jag undrar vad hon kommer lyckas med när hon faktiskt vet vad det är hon gör.

Idag är det 3 år sen min och Magnus finaste vän valde bort livet. Det har varit grått och regnigt hela dagen, passande väder för min sinnesstämning.
/J

Om Bo

Slappade hemma med Bosse igår. Vaknade vid halv sju av att Magnus gick runt i lägenheten och gjorde sig klar för jobbet. Sen somnade jag om, hade sovit rejält illa den natten och visste att Bosse skulle vakna vid sju. Kvart över sju vaknade jag med ett ryck och undrade varför hon inte vaknat än. Hon står alltid i sin säng och ropar annars.
Jag masade mig upp och gick fram till hennes säng. Hon låg där och läste en bok. Jag frågade om hon skulle komma upp. Det skulle hon inte. Tack gode gud, tänkte jag och gick och la mig igen. Fick sova en hel timme till.
Det är det största som har hänt mig på länge, har sovit dåligt som fan i flera veckor nu.
Sen vaknade jag igen av att det luktade skit ända in till mitt rum. 
Kom att tänka på berättelsen om när Bosse sovit i Magnus säng, vaknat tidigare än honom och klätt av sig. Sen hade hon väckt Magnus genom att lägga sin bajsblöja i ansiktet på honom. You gotta love kids!

Well, sen var dagen igång. Vi hängde i lekparken, kollade på traktorer som röjde efter stormen och läste böcker om bilar. Jag skulle råplugga medan hon sov middag sen. Ha ha ha.
Satt sen under kvällen och läste igenom de första 17 sidorna av sammanlagt 130 som jag ska ha läst och funderat kring till gruppmötet i eftermiddag. När jag var klar med första häftet satt jag och tittade rakt ut i luften en stund, kunde inte för mitt liv berätta för mig själv vad jag precis hade läst. Sen gick jag och la mig.

I morse hängde jag med Bosse igen. Hon läste böcker om bilar. Jag var trött.
Dagens outfit fom Bodil



Hon fick en hel påse med ärvda kläder av nån bekant till sin mormor och 95 % av det är rosa och rött. Så då får man göra det bästa av det och köra en rosa dag nån gång ibland. Kan ju vara skönt för henne att bli ompysslad lite extra och behandlad som en Prihncessha av personalen idag. För att göra det extra käckt slängde vi in ett par flätor också.
När vi kom till förskolan och fick av ytterkläderna började pedagogen direkt med "ooh så fin du är i håret, E". Och till mig "är det du som gör så fina frisyrer?". När hon kommer i svarta brallor och tröja med cementblandare får hon ett "god morgon E". Tror jag ska be dem ta fram sin genusarbetsplan någon dag när jag hämtar henne.

Nähä, nu är det väl dags att sätta tänderna i Diskursanalys som teori och metod. Yay!

Hur det går till

när man studerar akademiska texter och underhåller 2-åringar samtidigt.


Stormy weather

Gosh vad det blåste inatt! Det skallrade i rutorna och ven runt knutarna så det var svårt att sova.
När jag väl lyckades somna så väcktes jag bara ett par timmar senare av Bosses härliga leksak som spelar samma melodi om och om igen till tidens slut.

Åkte iväg på föreläsning sen och hängde med Elin, som var förbannad, och Emma, som nog inte var förbannad.
Efter föreläsningen hade vi ett snabbt gruppmöte där beslut om framtida gruppmöten skulle tas. Alla var tisdagströtta och ingen kunde bestämma nåt.

Överexponerade Elin, Emma och Marina längst bort. Och så Christin och Elin i diskussion.

När jag kom ut därifrån och påbörjade promenaden hem så blåste det sanslöst mycket från sidan, så varje gång jag tog ett steg med högerfoten höll jag på att sätta krokben för mig själv. Det var också svårt att hålla en snygg frisyr (och en snygg min) medan man gick.



Men förutom blåsten så kunde man inte klaga på vädret idag heller. Med rätt musik i öronen blir det riktigt bra.
Moneybrother – Stormy Weather och Hot n Spicy – Here Comes The Sun, shufflades fram två-tre gånger var under promenaden hem. Bättre än så blir det ju inte.




Dags att plocka ner skylten snart.

Efter en relativt slapp eftermiddag så är det väl dags att fixa middag snart.



När ni har tröttnat på lasagne så rekommenderar jag er Terneborgs lyckliga lyx-pyttipanna (deras benämning, inte min). Om vi har tur så ser den ut som den gjorde förra gången när den är klar.

/J

Tidsoptimisten #1

Det är jag, det.
Skulle hinna med så mycket idag, men det blev inget med det.
Skjutsade Magnus till jobbet vid sju i morse, sen åkte jag hem och sov ett par timmar till. När pappa ringde och väckte mig gick jag upp igen. Började baka bullar och tvätta kläder. Multitasking for the win.
Bullbaket tog dock minst dubbel så lång tid som jag hade tänkt och det var bullar i hela köket till slut. Men bra blev det.



Snackade bort ett par timmar med Ida. Sen slösurfade jag bort en alldeles för lång stund tydligen för plötsligt var klockan tre och jag fick jävligt bråttom. Skulle iväg till Toftanäs och göra ett inköp och sen var planen att hinna hem och hämta Bosse innan det var dags att hämta Magnus på jobbet. Men Magnus fick skjuts av en kollega. Så när han kom hem hämtade han Bosse och sen testkörde vi inköpet



Ett kap ändå. Förmodligen tycker folk att klädseln är ful för en stol med just den klädseln kostar 700 kronor mindre än en stol i exakt samma modell fast med annan klädsel. Visst, det tyget är inte det snyggaste jag någonsin sett, men helt och hållet funktionsdugligt.
Vi åkte i alla fall hem till min bror sen och lämnade en påse bullar till honom och Frank.

På vägen till parkeringen i morse såg jag det här. Hur bra är inte det?!



Och igår skickade vi iväg en beställning på förstoringar av olika foton. Bland andra en av mina favoriter på Bosse. Ögonblicksbilder är det bästa. Den här togs i samband med lunchätandet en dag när Bosse och jag slappade hemma.



Allt som allt blev det nog åtminstone tio bilder i olika storlekar. Ska bli spännande att se hur de blir!

Johannes: ska testa ditt lasagnerecept nån dag. Låter farligt rött :)
Nu: måndagsfilm och kurslitteratur.
/J

 


Lasagne

På begäran kommer receptet här. Jag har egentligen inga fasta mått, den vi gör brukar räcka till två vuxna och Bosse. Det blir oftast en portion över, men familjen Nilsson är storätare när det gäller lasagne så man kan nog räkna med att proportionerna nedan räcker till minst 3 hungriga vuxna.


Ingredienser ca 4 port.
Fyllning (istället för köttfärssås eller vad man nu har egentligen):
4-6 färska champinjoner
1 gul lök
8-10 kuber fryst hackad spenat
1 burk krossade tomater
2-3 färska tomater
1 buljongtärning
Valfria kryddor

Bechamelsås
80 g smör/margarin
1 dl vetemjöl
7-8 dl mjölk (10 dl enligt originalreceptet, men det blir alldeles för mycket)
Salt och peppar
Eller en nyttigare variant som jag dock inte provat än.

Hacka löken. Skär champinjonerna i fyra delar. Lägg i en kastrull och stek lätt.
Lägg i den frysta spenaten när champinjonerna fått en lätt stekyta (eventuellt behövs ett par matskedar vatten så att spenaten inte bränner fast i botten av kastrullen). Skär de färska tomaterna i små bitar och lägg i kastrullen.


När spenaten är helt tinad, häll över de krossade tomaterna. Lägg i buljongtärningen. Krydda med valfria kryddor (igår använde vi lite chili och vitlökspulver). Låt det puttra på svag värme. Här kan man behöva hälla av en del vätska.
Smält smöret i en annan kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölken långsamt under omrörning. Krydda. Rör tills såsen är lagom tjock.
Täck botten av en ugnsform med spenatblandningen. Sedan ett lager lasagneplattor. Täck med bechamelsås. Varva sedan tills formen är fylld. Avsluta med bechamelsås. Riv över ett lager ost.
Om man är finsmakare så kan jag rekommendera att lägga på 4-5 soltorkade tomater mellan sista lagret sås och osten.


Bild på Johannas lasagne

Och om man vill kan man minska lite på mängden spenatfyllning och varva även med aubergineskivor.


Bild på Johannas lasagne

Osten vi använder är den här:



Den smälter ju dock inte som ko-ost, men vi tycker att den är god när den blir små halvknapriga bitar också.
Hur som helst så kan man freestyla mycket med lasagne och det är väl det fina med det hela.
/J

Dagen som inte blev vad den skulle bli

Inte ett dugg.
Istället för promenad och bio slöhängde vi hemma.
Jag skar ut de första tapetbitarna till Bosses nya tavlor. Sen fixade Magnus de sista.


Efter det putsade jag fönster. Sedan svängde jag ihop lunch medan Magnus putsade fönster.



Vi körde på lasagne-Johannas världsgodaste veganlasagne idag. För jäkla gott!



Mätta och belåtna påbörjade vi projekt vardagsrum-makeover. Det blir små små fixningar, men det blir i alla fall bättre.
Några timmar senare var det dags för middag och som den pastaälskare herr Nilsson är så blev det...



Förträffligt! Pasta som pasta tänkte vi, eftersom spagetti var allt vi hade hemma. Efter alla mina år som student är jag dock inte ett jättestort fan av det, måste jag erkänna. Men sallad går ju alltid ner.

Efter middagen en promenad till Coop och hem igen. Gjorde som Lina och vårpiffade vårt lilla hem med tulpaner.


Nu kör vi filmmaraton hemma istället för bio. Milleniumtrilogin blev det. Ett kärt återseende.
Imorgon; shopping och bio.
Kanske.

Sen sov jag

i 2 timmar igår. Vaknade när Magnus kom hem från jobbet. Han bjöd in Filip och Madde på ett par öl. De skulle till Casino Cosmopol sen och i sista sekunden bestämde vi oss för att hänga med.
Viktor kom och hämtade oss och sen steg vi in på kasinot. Vi var där i knappt två timmar, sen orkade jag inte mer.
Magnus snackade med en grym bartender. En kvinna i 45-50-årsåldern som undrade vad det stod på hans T-shirt. Han svarade (det var ett namn på ett relativt litet hårdrocksband) och hon sa att hon visste vilka de var. Sen snackade de vidare och hon skulle på sjukt många festivaler i år och hårdrocksspelningar i både Norge och Danmark. Norge förra helgen och Köpenhamn nu på tisdag. Hon var verkligen en katt bland hermelinerna där.

Idag blir det nog en promenix till stan, en fika på Glassfabriken och lite bio kanske. Får se vad vi känner för. Men vi börjar med inramning.


Nästa helg ska vi försöka ta oss hem till Småland, om hennes höghet behagar låna ut Magnus bilbarnstol till honom, så vi kan ta med Bosse. Ska bli spännande att åka 40 mil med en 2-åring. Det är i såna lägen man önskar att man hade en iPad ;)

Cajsa: jag är aldrig ouppmärksam, det måste vara du som har skött det snyggt bara :)

/J

Äntligen fredag!

Den inleddes med...


Conversepremiär!

Sen bussfärd till Gäddan och ett seminarium. Som var tråkigare än de två tidigare seminarierna men mer givande än att sitta hemma och läsa texten.
Jag tillförde absolut ingenting idag! Kände mig helt väck när jag vaknade i morse, tröttare än när jag gick och la mig. Det här är den värsta förkylningen någonsin! Jag är så matt, att gå i trappor får mig att vilja lägga mig ner och dö en smula. Och vi hade seminariet på femte våningen idag...

Första dagen på kursen undrade Magnus hur det gick för mig med skånskan. Igår pratade jag och brorsan om samma sak. Jag sa att jag nog aldrig helt kommer förlika mig med dialekten. Den är ju använd i så många olika humorsammanhang att det ibland blir svårt att ta den på allvar. Men en sak undrar jag för jag tror inte att jag har hört det innan; är det en vanlig grej att man säger "i" framför en del grejer (Cajsa?)?
Till exempel har jag hört "den har gått i sönder" och "i hand i hand" den senaste veckan.
Annars finns det ju en del andra konstigheter som "setat" och "bytat" som nog skåningar och möjligtvis hallänningar är ensamma om, som tar tid att vänja sig vid.

Inatt drömde jag att jag och Joel skulle ha barn. Men jag fick inte berätta det för honom själv utan var tvungen att gå genom hans föräldrar och syskon, som blev helt vansinniga. Hela drömmen var ett mischmasch av märkliga händelser, platser som låg i helt andra städer än de egentligen gör och människor som blixtsnabbt kunde ta sig mellan olika ställen. Kanske var därför jag var trött i morse.

Men nu tänkte jag fira att det är fredagseftermiddag med att sova en timme eller två.
(Kat, barmarken och frånvaron av grus, åtminstone på de flesta ställen, är något att vara avundsjuk på!)
/J

Torsdagen

Började klockan 08:00 när jag tvingade mig upp för att jag skulle hinna läsa så mycket som möjligt av texten som morgondagens seminarium handlar om. Det gick sådär.
Läsningen fortsatte sedan på bussen till Orkanen. Där träffade jag min helt fantastiska grupp. Ingen hade förstått texten riktigt, den är sjukt high brow och svårläst. Fast den är tydligen bättre i slutet, det gäller bara att orka ta sig dit.
Efter gruppmötet som varade i 2,5 timmar och som i 130 minuter handlade om helt andra saker än texten så promenerade jag, Christin och Elin till Triangeln. Därifrån tog jag bussen hem för sen lunch och sen hämtade jag upp storebror och åkte 5 mil till Hörby för att besiktiga min bil. Det var klart på en minut, världsrekord i kort besiktningstid! Sen hem till Malmö och vi hade solen i ögonen hela vägen. Tur att jag slapp köra.




Förträffligt väder! Sen ett besök på Max där bror åt middag



Schysst att de har infört expresskassa för dem som inte kan få sin snabbmat snabbt nog!
I bakgrunden storebror med en hållning som en schimpans.
Medan han åt berättade han att han hade pratat om mig på sitt seminarium. Det väckte naturligtvis min nyfikenhet.
Han förklarade att alla i klassen hade fått gå in i ett rum där det stod en låda med vykort. Varje person fick i uppgift att välja ut två kort som hade något med dem själva att göra. Ett av korten min bror valde hade Emil i Lönneberga på framsidan. Han förklarade för seminariedeltagarna att det var på grund av kopplingen till Småland. Hans lärare hade då frågat min bror om han var en typisk Emil när han var liten. Min bror sa "nej, men min syster var!" och sen hade han berättat nån plump historia om nåt dumt jag gjorde en gång och fått hela klassen att skratta åt det. Tack för det!

Sen hämtade vi upp Frank och åkte till deras replokal


Frank och Förstärkaren


En bländande bild på bror D


Släppte av dem på Värnhem innan jag åkte hem och hämtade Magnus för storhandling nu när vi äntligen kan ta bilen till affären som ligger 100 mil hemifrån!




När vi kom ut på parkeringen la jag med fasa märke till detta



Man blir ju förbannad!
Och sen skulle jag ju skriva om det jag kollade på igår, men jag orkar inte komma på nåt smart att säga. Så kolla på det istället! Gör det! Alla fyra delarna!

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4

Dagen

Idag var jag en duktig flicka som gick till skolan



Jag underskattade mig själv rejält, gav mig nästan två timmar att gå de fem kilometerna till skolan. Vet dock att jag har ganska dåligt lokalsinne ibland, så egentligen kanske det gick bättre än väntat (fast jag gick fel ett par gånger).
När jag kom till Västra hamnen



hade jag lite mer än en timme att slå ihjäl innan föreläsningen började. Så jag gick till Orkanen och hängde på biblioteket i 40 minuter



Där hittade jag ett ref.-exemplar av boken vi ska ha läst en del av till seminariet på fredag. Det var ju bra.
Sen hängde jag på den tråkigaste föreläsningen sen herr Markussons kurs i projektledning 2007! Efter det fick alla i klassen delarna av boken vi skulle läsa kopierade helt gratis. Tackar! Det löste upp en del av panikstressen jag har känt hela veckan.
Jag är fortfarande sjuk och trött som aldrig förr, så jag tog bussen hem. Väl hemma stod jag och tittade på medan männen utförde arbetet med bilen som de skulle ha gjort i måndags



Jag kände mig frustrerande onyttig och hade gärna gjort det själv om Tomas inte haft bråttom hem och ville få det gjort snabbt.
Sen gick vi hem och öppnade dagens paket. I det första glasögon (provbågar)



I det andra tapetprover som vi ska skära till och göra tavlor till Bosse av







Hon gillar djur just nu och gratis är ju som bekant gott. Fanns några andra fina där vi beställde våra, kanske blir det flera/andra sen nån gång. 2 prover gratis och sen 20 kr/st. Och de vi fick är 160-170 cm långa, så det finns att ta av.

Annars bjöd dagen på en intressant nätföreläsning som gav upphov till nya tankar. Mer om det imorgon. Nu ska jag tugga i mig 70 sidor av "Att bli respektabel" innan jag får släcka lampan för natten.
/J

Fotoidéer sökes

I slutet av februari ska jag försöka genomföra ett nytt fotoprojekt. Problemet är bara att jag har fokuserat helt på kursen och livet här och helt glömt att det är bra att ha en plan för studiofotograferingen.
Så om någon har en idé om en bild som hen vill att jag ska försöka göra något med, så kommentera eller skicka ett mejl på facebook eller nåt.

Alla idéer är välkomna! Till den här grejen nu så har jag min favoritmodell Louice, så jag blir ju inte ledsen om ni har idéer som inkluderar en människa på något sätt ;)
Hit me hard!

Från förra gången;



Mer diskussion åt folket

var vad jag sa! Och som jag sa, så blev det!
Morgonens elektroniska diskussion (direkt från inledningen och nästan fram till slutet) med en vän:

Notetur nomen: Vad tycker du om att man vill kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser?

Jag: Jag tycker att det är en sista utväg

Notetur nomen: Jag har inte skaffat nån åsikt än så därför jag frågar.
Hur förklarar man för en man som egentligen är bättre lämpad än kvinnan som får platsen att så är fallet. Eller får man ta sånt på det personliga planet for the greater good?
Rent hypotetiskt nu alltså

Jag: Det där är bullshitargument som alltid används (ungefär som när jag sa att män idag ska kompensera mig som kvinna för århundraden av kvinnolidande i diskussionen vi hade för en månad sen)

Notetur nomen: Hur menar du nu?
Är lämplighet bullshit?

Jag: Man kvoterar aldrig in en kvinna med sämre meriter!
Kvotering handlar om att välja personen ur en grupp man har få av, om valet står mellan en person ur en grupp man har många av och en från en grupp som man har få av;
män/kvinnor, svenskar/invandrare etc.
Att det skulle vara så att en kvinna som jobbat på konsum i 3 år skulle kunna glida in och norpa åt sig en plats i en bolagsstyrelse från en man som i 20 år arbetat med företagsstruktur/ekonomi/whatever bolaget sysslar med är bullshit, det är det jag menar.

Notetur nomen: Ska man bara se till att det blir sammansättningar som motsvarar befolkningen både till kön och etniciteter etc?

Jag: Ålder är väl också en parameter att titta på.
Jag tycker att man ska arbeta med andra incitament för att göra de diskriminerade grupperna attraktiva för olika slags jobb. Fungerar det inte, så tycker jag att kvotering är en lösning. Men jag tycker inte att det ska kvoteras till höger och vänster bara för det.

Notetur nomen: Nej det är ju ett väldigt långsiktigt jobb bakom mer rättvisa styren både i företag och i politiken. Och det vardagliga livet för den delen.
Vet inte vad jag ska tycka när det kommer fram såna här uppgifter och skulle förmodligen tycka likadant om det kom upp något där rollerna var ombytta.

Jag: Vad menar du med "såna här uppgifter"?

Notetur nomen: Om tvångskvotering i styrelser. Läste nåt om att det skulle bli böter i vissa eu-länder om bolagen inte förändrades.

Jag: Det är en svår balansgång, verkligen. Å ena sidan måste bolagen förändras för att vi ska bli mer jämställda, å andra sidan kan det skapa massa friktion om det fria valet äventyras.
Eller kan och kan, det är väl oundvikligt. Men frågan är vad friktionen leder till.

Notetur nomen: Det var precis så jag tänkte oxå och det är både spännande och oroväckande.

Jag: Och sjukt att det fortfarande behövs kvotering...

Notetur nomen: Visst är det så. Men jag tror att det är väldigt bra att det här ändå diskuteras för det ger nog inspiration och får dom kvinnor som är kapabla att vara med i dom här sammanhangen en insikt om att dom kommer att konkurrera på samma villkor ju mer tiden går.

Jag: Jo det ska absolut diskuteras, och diskuteras ännu mer!
Jag förstår bara inte varför vi ska behöva vänta på att gubbmassan i bolagsstyrelserna ska förstå eller dö. Det senare alternativet känns närmare i tid.

Notetur nomen: Jaja, men det har jag insett även bland bekanta att män som är 55+ tror sig veta bäst vad gäller allt.

Jag: Visst är det så. Och det finaste av allt är att det är skrämmande många kvinnor som också tycker att detta är en bra samhällsstruktur.

Notetur nomen: Jag tror det kommer göra underverk när 40-talisterna och även till viss del 50-talisterna försvinner
Ja men det är klart, lever man i en roll sen 20-50 år tillbaka så tycker man ju att det är bra, tryggt och säkert.

Jag: Jag är lite orolig för att det inte kommer hända nåt. Man kan ju bara kolla på alla artiklar som skrivits om genuspedagogik på förskolor på sistone för att inse att 70-, 80- och 90-talistföräldrarna inte har fattat ett dugg.

Notetur nomen: Tror du verkligen det?
Hur menar du då?

Jag: Jag har suttit och läst en del nu de senaste dagarna och artiklar om genus har ibland fått uppemot 1000 kommentarer där folk ondgör sig över det här "nya" fenomenet. Varför ska inte pojkar få vara pojkar och flickor vara flickor? Vet din plats liksom! Och det är så stört att så många kvinnor arbetade så hårt och satte så mycket på spel i början av 1900-talet för att kvinnor idag ska ha de rättigheter och möjligheter vi har nu och så pissar våra generationer på det.

Notetur nomen: Jag förstår, kan det vara så att det blivit en motreaktion och att folk har blivit mer konservativa?
Det känns som att man blir bombarderad av framför allt tv med bilder av hur speciellt kvinnor ska vara och att man måste "ge utlopp" för sin kvinnlighet för att bli lycklig och för att kunna träffa en man.

Jag: Ja exakt så tror jag att det är! Och så finns det väl alltid en vilja att göra tvärtemot vad ens egna föräldrar gjorde. Dvs brunt, grönt och orange på 70-talsungarna blir blått och rosa på 70-talarnas ungar.

Notetur nomen: Jag ogillar med utvecklingen och kommer att tänka på en låt med blood for blood nu.
"i piss on My generation
all i see are little MTV babies
playing their little MTV games"

Notetur nomen: Men man kan tycka att det inte handlar om att göra tvärtemot jämt utan om att göra vad som är rätt , men jag kanske är för naiv.

Efter det försvann diskussionen helt in i genuspedagogik (ja vad hade ni räknat med? Jag var ju med i diskussionen), bloggbubblan och egocentrism.
Intressant var det och personen jag pratade med är väldigt allmänbildad, medveten och smart i största allmänhet. Det är alltid givande att diskutera med henom!
Hen ville för övrigt inte bli outad här, därav N.N.


RSS 2.0