En sammanfattning
I Sverige har debatten alltid genomsyrats av inställningen att det är fel med prostitution, det är ett uttryck för en patriarkal struktur och en del av det allmänna kvinnoförtrycket. Därför kan det heller inte vara ett frivilligt val.
1999 blev det olagligt att köpa sexuella tjänster i Sverige. Det är däremot inte förbjudet att sälja desamma, eftersom ansvarsbördan ska ligga på köparen och inte på säljaren. Förhoppningen med sexköpslagen är att den ska verka normerande, det vill säga att normen i samhället så småningom ska bli att det är fel att köpa sexuella tjänster.
Man jämför ofta med förbudet mot barnaga. Många hävdade att det inte skulle ha någon effekt eftersom det var nästintill omöjligt att veta om våld ändå förekom hemma i familjen. Men den lagen har visat sig bli starkt normerande och idag ses barnaga som helt förkastligt och omoraliskt av den absoluta majoriteten av Sveriges medborgare.
I Tyskland hade man under hela 1900-talet en annorlunda inställning till prostitution. Där har det feministiska perspektivet inte utvecklats på samma sätt som i Sverige. Under 1930-talet (när paret Myrdals reformförslag om bland annat daghemsverksamhet och barnbidrag för att öka kvinnans möjlighet att förvärvsarbeta började förverkligas i Sverige) bedrev Hitler en kvinnoförtryckande politik där medaljer delades ut till flerbarnsmödrar som ett incitament för att öka barnafödandet och på så sätt även hålla kvinnorna hemma.
Det var först på 1960-talet som kvinnorörelsen började återhämta sig efter tiden med nazistisk politik, vilket kan förklara att utvecklingen tog en helt annan riktning i Tyskland än i Sverige.
Förespråkarna för den tyska prostitutionslagstiftningen menar att prostitution inte per definition är ett uttryck för en patriarkal struktur. Istället menar man att det är särbehandlingen av prostituerade i förhållande till andra yrken som innebär en diskriminering.
Det var miljöpartiet Die Grünen som inledde debatten om prostitutionslagstiftningen i Tyskland 1990 och de tonade ner beskrivningen av prostitution som tecken på kvinnoförtryck. Die Grünen krävde en likställning av prostitution med andra yrkesgrupper och betonade alla människors rätt att fritt bestämma över sin egen sexualitet.
Tanken var också att stärka de prostituerades ställning genom att ge dem möjlighet att ansluta sig till fackförbund, upprätta anställningskontrakt och ta del av arbetslöshetsersättning, pensionssystem och hälsoförsäkring. Detta har dock inte fungerat. Och de prostituerade i Tyskland fortsätter att vara stigmatiserade.
Det går såklart att problematisera kring både den svenska och den tyska lagstiftningen, vilket var precis vad vi gjorde på seminariet igår. Exempel på frågor som dök upp:
- på vilket sätt kan den svenska lagstiftningen verka avskräckande på potentiella sexköpare när straffet är så lågt som böter alternativt fängelse i högst sex månader?
- vad händer i andra delar av Europa när EU inte lyckas enas kring en gemensam prostitutionslagstiftning?
- innebär inte den svenska sexköpslagen att vi bara flyttar problemet utomlands?
- om en tysk prostituerad söker ett annat jobb, kan han/hon då uppge att hon/han arbetat som prostituerad och bli bemött på samma sätt som de andra som söker jobbet?
- om en tysk blir arbetslös - kan den tyska arbetsförmedlingen då, eftersom prostitution ska ses som vilket annat jobb som helst, hänvisa den arbetslösa till just prostitution?
Yes Kat, jag har flera gånger tänkt att det här är en kurs som skulle intressera dig! Och det skulle ju ge en helt ny twist åt våra genusdiskussioner :)
För övrigt hade vi första föreläsningen om abort idag och den bestod till hälften av att vi skulle formulera argument för och emot fri abort. Mycket svårare än man kan tro.
Men jag överraskade mig själv genom att räcka upp handen och göra ett inlägg i diskussionen. Det har nog hänt på frivillig basis max 10 gånger under de 16 år jag har gått i skolan.
Vad mitt inlägg handlade om? Kinas enbarnspolitiks, i kombination med synen på pojkar som mer värda än flickor, påverkan på landets (och världens) samhällsstrukturer i framtiden, då en enorm könsobalans skapats och kommer att växa lavinartat under många generationer framöver. Detta på grund av det stora antalet aborter av flickfoster.
Vad vi kan vänta oss är förmodligen en mer utbredd handel med de få kinesiska kvinnor som kommer finnas "tillgängliga" i förhållande till antalet män, som nu är uppe i ungefär 120 män per 100 kvinnor.
Det är dock normalt att det föds fler pojkar än flickor, eftersom det statistiskt sett "går åt" fler pojkar på vägen.
För att jämföra med Sverige: vid födseln är det ungefär 106 pojkar per 100 flickor, för personer över 65 år är det ungefär 73 män per 100 kvinnor.
Men Kinas ettbarnspolitik kommer med all säkerhet ställa till problem och det är ett intressant ämne att diskutera. Kanske återkommer till det nån annan gång.
Se där! Bloggen kunde visst handla om nåt annat än ytligheter.
/J
Intressant diskussion. Sverige gillar verkligen att ga mellanvagen i manga fragor. Sexkop ar olagligt men att salja sex ar okej. Nagonstans kanner jag dock att det finns nagot moraliserande i lagstiftningen. Det vidriga ar val egentligen inte sjalva sexet utan faktumet att manga kvinnor tvingas in i det, att det ibland/ofta inte handlar om den fria viljan.
Sexkopsforbudet (aven om det som sagt inte ar olagligt att salja) kan riskera att ytterligare forstarka hyschhyschet och tabut kring amnet. Samhallet fordomer handlingen och den prostituerade kan fa kanslan av att hon (eller han) gor nagot som ar fel och fult. Hemlighetsmakeriet och den psykiska pafrestningen som foljer med det ar formodligen inte speciellt upplyftande. Samhallets utkant och ytterligare mariginalisering vantar runt hornet, och en ond cirkel kan vara paborjad... Eller sa blir situationen helt tvartom. Who knows.
Vem ar vi att saga att prostitution ar hemskt och forskrackligt och att alla mar daligt av det? Samtidigt vet vi att manga prostituerade faktiskt mar daligt, och det ar dar dilemmet finns och ett forbud kanns aktuellt. Men vald foder ju i manga fall vald, sa fragan ar vad forbud och fordomanden foder? Hur tacklar vi bast roten pa problemet?
I Australien ar bordeller lagliga pa manga hall och gemene man verkar inte ha problem med det. Ett populart argument har ar att sex ar en mansklig rattighet. Manga handikappade man och kvinnor har t ex svart att gEt lUcky pa andra satt an genom sexkop. Myntet har mer an en sida. Sexkopare behover inte alltid vara en sviniga makthungriga mansgrisar, aven om en majoritet sakert ar det. Prostituerade behover heller inte alltid vara nerknarkade och trasiga aven om, yet again, en majoritet sakert ar det.
Den svenska sexkopslagen kan kanske vara ratt vag att ga, I don't know. Sexkopsforbudet kanske far folk (i det langa loppet) att andra attiyderna och sluta kopa sex, aven om det kanns naivt. Personligen skulle jag (formodligen) inte gilla om nagon av mina vanner kopte sex, och darfor gillar jag val pa satt och vis aven tanken pa ett fortsatt sexkopsforbud. Men vem ar jag att moralisera? Det finns sa manga sidor av myntet att det ar svart att ta stallning. Diskussionen ar i alla fall sjukt viktig!
Ledsen om inlagget ar flummigt. Utekvallen igar blev vildare an planerat och hjarnan ar ofraschare an vanligt :(
Oj, "manga handikappade" lat lite skevt. Jag har ingen aning om antalet eller om de verkligen ar sa manga, men argumentet har jag nonetheless hort flera ganger :)