Lasagne
På begäran kommer receptet här. Jag har egentligen inga fasta mått, den vi gör brukar räcka till två vuxna och Bosse. Det blir oftast en portion över, men familjen Nilsson är storätare när det gäller lasagne så man kan nog räkna med att proportionerna nedan räcker till minst 3 hungriga vuxna.
Ingredienser ca 4 port.
Fyllning (istället för köttfärssås eller vad man nu har egentligen):
4-6 färska champinjoner
1 gul lök
8-10 kuber fryst hackad spenat
1 burk krossade tomater
2-3 färska tomater
1 buljongtärning
Valfria kryddor
Bechamelsås
80 g smör/margarin
1 dl vetemjöl
7-8 dl mjölk (10 dl enligt originalreceptet, men det blir alldeles för mycket)
Salt och peppar
Eller en nyttigare variant som jag dock inte provat än.
Hacka löken. Skär champinjonerna i fyra delar. Lägg i en kastrull och stek lätt.
Lägg i den frysta spenaten när champinjonerna fått en lätt stekyta (eventuellt behövs ett par matskedar vatten så att spenaten inte bränner fast i botten av kastrullen). Skär de färska tomaterna i små bitar och lägg i kastrullen.
När spenaten är helt tinad, häll över de krossade tomaterna. Lägg i buljongtärningen. Krydda med valfria kryddor (igår använde vi lite chili och vitlökspulver). Låt det puttra på svag värme. Här kan man behöva hälla av en del vätska.
Smält smöret i en annan kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölken långsamt under omrörning. Krydda. Rör tills såsen är lagom tjock.
Täck botten av en ugnsform med spenatblandningen. Sedan ett lager lasagneplattor. Täck med bechamelsås. Varva sedan tills formen är fylld. Avsluta med bechamelsås. Riv över ett lager ost.
Om man är finsmakare så kan jag rekommendera att lägga på 4-5 soltorkade tomater mellan sista lagret sås och osten.

Bild på Johannas lasagne
Och om man vill kan man minska lite på mängden spenatfyllning och varva även med aubergineskivor.

Bild på Johannas lasagne

Ingredienser ca 4 port.
Fyllning (istället för köttfärssås eller vad man nu har egentligen):
4-6 färska champinjoner
1 gul lök
8-10 kuber fryst hackad spenat
1 burk krossade tomater
2-3 färska tomater
1 buljongtärning
Valfria kryddor
Bechamelsås
80 g smör/margarin
1 dl vetemjöl
7-8 dl mjölk (10 dl enligt originalreceptet, men det blir alldeles för mycket)
Salt och peppar
Eller en nyttigare variant som jag dock inte provat än.
Hacka löken. Skär champinjonerna i fyra delar. Lägg i en kastrull och stek lätt.
Lägg i den frysta spenaten när champinjonerna fått en lätt stekyta (eventuellt behövs ett par matskedar vatten så att spenaten inte bränner fast i botten av kastrullen). Skär de färska tomaterna i små bitar och lägg i kastrullen.

När spenaten är helt tinad, häll över de krossade tomaterna. Lägg i buljongtärningen. Krydda med valfria kryddor (igår använde vi lite chili och vitlökspulver). Låt det puttra på svag värme. Här kan man behöva hälla av en del vätska.
Smält smöret i en annan kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölken långsamt under omrörning. Krydda. Rör tills såsen är lagom tjock.
Täck botten av en ugnsform med spenatblandningen. Sedan ett lager lasagneplattor. Täck med bechamelsås. Varva sedan tills formen är fylld. Avsluta med bechamelsås. Riv över ett lager ost.
Om man är finsmakare så kan jag rekommendera att lägga på 4-5 soltorkade tomater mellan sista lagret sås och osten.

Bild på Johannas lasagne
Och om man vill kan man minska lite på mängden spenatfyllning och varva även med aubergineskivor.

Bild på Johannas lasagne
Osten vi använder är den här:


Den smälter ju dock inte som ko-ost, men vi tycker att den är god när den blir små halvknapriga bitar också.
Hur som helst så kan man freestyla mycket med lasagne och det är väl det fina med det hela.
/J
Hur som helst så kan man freestyla mycket med lasagne och det är väl det fina med det hela.
/J
Kommentarer
Postat av: Johannes
Yummy! Jag brukar blanda ner massa rodbetor, champinjoner och morotter istallet for nasty kottforssas. Blir gott, ar hyfsat snabblagat och ser smaskigt rott ut :D
Postat av: Anonym
Låter gott! Ska testas snart. Tack för receptet!
//Kat
Trackback